Gândurile lui Cristoiu: Am văzut hotărârea CSAT din 2005 vânată de toți

Publicat: 24/03/2019, 16:18
Actualizat: 08/01/2020, 21:13

Ion Cristoiu a prezentat Hotărârea CSAT nr. 17 din 2005, care face obiectul unei legi de desecretizare inițiată de Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu și declarată neconstituțională. Această hotărâre nu a fost făcut publică, dar jurnalistul a văzut documentul aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la începutul primului mandat prezidențial al lui Traian Băsescu.

„Este vorba de o pagină, nu mai mult, ca să dovedesc că am văzut acest document. Ca la toate hotărârile CSAT scrie sus „România, CSAT, Hotărâre privind combaterea corupției, fraudei și spălării banilor”. Așa se intitulează această hotărâre, 5 articole are, mari și late, o singură filă, nu sunt articole dezvoltate, sunt lapidare, atacă și chestiunea evaziunii fiscale, corupției și strângerii de bani la buget”, a spus Ion Cristoiu.

În opinia sa, cel mai important articol este cel în care corupția este declarată factor de risc în cadrul structurii strategiei de securitate națională și care îi confirmă o teorie pe care a susținut-o frecvent.

„Cel mai important articol, după părerea mea, este articolul numărul 1 care stipulează, și cred că încep să citez cu ghilimele: . Mi se confirmă o axiomă pe care eu am tot vânturat-o și anume că dacă vrem să discutăm despre faptul că au avut loc abuzuri trebuie să începem de la întrebarea: ”, a susținut Ion Cristoiu.

Un alt articol din hotărârea CSAT dă startul blocării conturilor firmelor cu datorii la buget, dar nu în numele combaterii corupției, ci pentru a aduce mai mulți bani în visteria statului.

„Urmează un articol 2, care e foarte interesant, care vizează aducerea banilor la buget. Citez:

Articolul 3 al Hotărîrii CSAT aduce alături, în numele luptei anticorupție, serviciile secrete și alte structuri ale statului, cum ar fi Ministerul Public, fostul PNA, actualul DNA și Ministerul de Interne, dar fără a vorbi despre încheierea unor protocoale.

„E foarte interesant articolul 3 care precizează, spun eu, între Ministerul Public, PNA și și MAI pentru . Nu e vorba de protocoale, dar e vorba, iată, se citează pentru prima dată care să facă un plan. E foarte corect. Nu spune nicăieri că trebuie să facă protocoale”, a subliniat Ion Cristoiu.

Jurnalistul a explicat că, deși Hotărârea CSAT, secretă, creează cadrul prin care corupția e declarată factor de risc la siguranța națională, nimeni nu vorbește despre un document public care a pus, de fapt, bazele controversatelor protocoale secrete între SRI și alte instituții ale statului. Este vorba despre Hotărârea de Guvern nr.231/2005, adoptată de Cabinetul Tăriceanu la 30 martie 2005 și intrată în vigoare la 1 aprilie 2005. Hotărârea este semnată de premierul pe atunci Călin Popescu Tăriceanu, contrasemnată de ministrul Justiției de la acea vreme, Monica Macovei, ministrul de Interne, Vasile Blaga, ministrul Integrării Europene, Ene Dinga, și ministrul Finanțelor Publice, Ionel Popescu.

„Spune așa: Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Articolul 1. Se aprobă Strategia națională anticorupție pe perioada 2005-2007 prevăzută în anexa 1 și articolul 2 se aprobă planul de acțiune pentru implementarea strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007. Anexele 1 și 2 fac parte din hotărâre. De ce este foarte important? Vom vedea la punctul 4, paragraful 5 (…): sesizarea de îndată a procurorului care instrumentează cazul de crimă organizată sau corupție de către structurile informative și de investigații prin transmiterea oricăror informații și subort probator, adică poze, referitoare la săvârșirea unor acte sau fapte de corupție sau crimă organizată. Asta înseamnă implicarea serviciilor. Și să vedem instituțiile care trebuie să colaboreze. Este vorba despre CSAT, SRI, SIE, structurile informative din MJ, MAI, PNA, și în ce constă: proceduri de comunicare și protocoale semnate de instituțiile implicate. Deci, protocoalele s-au bazat pe o hotărâre de Guvern. Eu spun că e corectă. Care a fost publică”, a susținut Ion Cristoiu.

În opinia sa, momentul adoptării Hotărârii CSAT este unul istoric, iar președintele Klaus Iohannis ar trebui să o desecretizeze.

„Deși s-a petrecut în 2005, este un moment istoric, momentul în care lupta împotriva corupției se transformă într-o problemă de siguranță națională, nu avem amintiri. Mi s-ar fi părut normal și Traian Băsescu, și cei care au participat să spună ce s-a discutat acolo. (…) După părerea mea, domnul Klaus Iohannis ar trebui să desecretizeze. Încă o dată, nu e nimic secret”, a afirmat Ion Cristoiu.

Emisiunea „Gândurile lui Cristoiu” va fi difuzată duminică, 24 martie 2019, de la ora 17:00, pe Mediafax și Gândul.info.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Detalii terifiante din ancheta crimei de la Brăila! Unde a fost descoperit ADN-ul suspectului care...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în...
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Un fost astronaut NASA ar putea fi următorul președinte al Statelor Unite